Szklerózis multiplex


„Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet, ha majd a jognak asztalánál mind egyaránt foglal helyet…”

Önkéntes segítség SM betegeknek – interjú Kis Gergely Lászlóné segítővel

2013.02.13. 14:17

dr. sm

Kis Gergely Lászlóné, a Békés megyei SM Egyesület "Önkéntes segítőhálózat” tagja segítő munkájával támogatta az SM betegek mindennapjait. Bevásárlás, takarítás vagy akár favágás – sok mindenben segíthet egy önkéntes a betegeknek.

Miért döntött úgy, hogy önkéntes lesz, hol hallott a Békés megyei SM Egyesület Önkéntes segítőhálózatáról?

1982 óta ápolónőként dolgozom, ezért mindig is közel állt hozzám a betegápolás. A Békés megyei SM Egyesület vezetőjét, Herczegné Szabó Mariannát már régóta ismertem, korábban dolgoztunk is együtt. Amikor meghirdették az "Önkéntes segítőhálózat” programot azonnal jelentkeztem. Jelenleg sajnos a program már nem élvez támogatást, ugyanakkor ettől függetlenül én még most is önkénteskedem, bár most nem szklerózis multiplexes betegnek segítek.

Úgy tudjuk, hogy az egyesület egy képzést is szervezett az önkénteseinek. Melyek azok az ismeretek, amiket meg kellett tanulnia, ahhoz, hogy önkéntes lehessen?

A képzést Ván Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének elnöke tartotta. Leendő önkéntesként meg kellett tanulnunk azt, hogy hogyan kell hozzáállni a betegekhez. Meg kellett ismerni a lelkivilágukat, a betegség típusait, fajtáit, azt, hogy a beteget hogyan lehet megközelíteni, hogyan lehet vele bizalmi viszonyt kialakítani. A csoportos képzésen, egymáson próbáltuk ki, mennyire tudjuk megnyerni a betegeket, mennyire tudunk odafigyelni arra, hogy tiszteletben tartsuk a betegek szeméremérzetét. A két alkalmas, egész napos képzés nagyon eredményes volt. Az önkéntes programban részt vett a férjem és a két nagyobb lányom is.

Hány betegen segít és milyen rendszerességgel?

Jelenleg egy betegnek segítek, bár ő nem szklerózis multiplexes beteg.  Egy órakor, amikor ebédel, megmelegítem neki a kihordott ebédet. Begyújtok neki, rendbe rakom a lakást. Ha szükséges, havat seprek, fát vágok, segítek a bevásárlásban. 

Melyek azok a tevékenységek, melyekben leginkább igénybe veszik a betegek a segítséget?

A betegek sok esetben csak társaságot szerettek volna, azt, hogy meghallgassa őket valaki: a mindennapos dolgaikról meséltek, az állapotukról, arról, hogy mi az, amit önállóan meg tudtak csinálni. Mi természetesen minden esetben próbáltuk ösztönözni őket, a fizikai segítségen túl, ez is feladatunk volt. Herczegné Marianna apró ajándékokkal, édességgel is kedveskedett a betegeknek, akik nagyon hálásak voltak minden apró segítségért. A legkisebb dolognak is örültek és nagyon megköszönték.

Az önkéntes program a téli időszakban zajlott, ezért sok esetben segítettünk a favágásban, a tűzifát konyhakészre készítettük be. Amikor hóesés volt, ellapátoltuk a havat, végigsöpörtük a ház környékét, rendet raktunk, kiporszívóztunk, feltöröltünk, rendbe tettük az udvart.

A betegekkel bizalmi kapcsolatot kellett kialakítaniuk a segítőknek, a szklerózis multiplexesek ugyanis, érthető módon, kicsit be vannak zárkózva, a szolgáltatás igénybevételéhez azonban meg kellett nyílniuk, meg kellett engedniük, hogy egy segítő belelásson a mindennapjaikba.

Mi volt maradandó élmény Önnek, mint segítőnek az önkénteskedés során?

A betegek nagyon megköszöntek minden segítséget, nagyon hálásak voltak. Maradandó élmény volt, hogy beavattak a lelki világukba, ez jó érzéssel töltött el bennünket, mert éreztük, hogy megbíznak bennünk. Herczegné Marianna többször elvitte őket ügyeket intézni, pl.: bankba, addig mi, a segítők, ott maradtunk a lakásaikban, mert megbíztak bennünk. Csodálatos érzés volt, az az öröm, ahogy fogadtak minket, sokszor már ki volt készítve a kávés pohár, már előkészülve várt minket a beteg. Ők ezzel a gesztussal tudtak nekünk kedveskedni.

Nagyon sokat köszönhetünk mi segítők és a betegek is a vezetőinknek. Ha ők nem lettek volna, ez az önkéntes program sem jöhetett volna létre. Nadabánné Benyik Éva (Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány, ügyvezető titkár), Ván Ágnes (Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete, elnök) és Hercegné Szabó Marianna (Békés Megyei SM-es Emberek Közhasznú Szervezete, elnök) is csodálatos emberek.

A vezetők ösztönzése és a betegek mosolygós arca ad erőt a segítőknek. Itt nincs bér, nincs fizetés, a segítő munka a vezetők, a betegek és az önkéntesek komplex együttműködésével tud jól funkcionálni.  

Szólj hozzá!

Címkék: élet önkéntes betegség emberek ember szklerózis multiplex segítő szklerózis

A bejegyzés trackback címe:

https://szklerozis.blog.hu/api/trackback/id/tr705078494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása