Szklerózis multiplex


„Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet, ha majd a jognak asztalánál mind egyaránt foglal helyet…”

Interjú Dr. Rózsa Csilla neurológus szakorvossal

2013.02.20. 11:13

dr. sm

A Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Neurológiai osztályának osztályvezető főorvosát kérdeztük a szklerózis multiplex betegség során használható immunmoduláló kezelésekről és a legújabb készítményekről.

Mikor indokolt immunmoduláló gyógyszer alkalmazása az SM betegek terápiájában?

Az ún. relapszáló-remittáló kórlefolyású sclerosis multiplexben indokolt az immunmoduláló terápia, ha a betegség aktív, a betegnek két, vagy három éven belül legalább két schubja (relapszusa/visszaesése) van.

A kórban szenvedők hogyan juthatnak hozzá ezekhez a készítményekhez? A gyógyszerek hogyan módosíthatják a betegség lefolyását?  

Magyarország valamennyi SM központjában az SM-mel foglalkozó neurológus szakorvosok felírhatják ezeket a készítményeket. A beteg feladata csak annyi, hogy egy háziorvosi beutalóval felkeresse az általa kiválasztott SM központot és gondozásba vetesse magát. A gyógyszerek hatására a betegség aktivitása csökken, a készítmények csökkentik a schubok számát, és így lassul a betegség progressziója is.

Úgy tudjuk a kezelés eredményességéhez szükséges a gyógyszerek pontos adagolása. Mi történik akkor, ha valaki rendszertelenül szedi be ezeket a készítményeket?

Természetesen a gyógyszerek teljes hatékonyságukat akkor tudják kifejteni, ha az adagolás a törzskönyvezett gyakorisággal és gyógyszer adaggal történik. Ellenkező esetben a hatékonyság csökken.

Alkalmaznak-e olyan gyógyszereket, terápiákat, amelyek a betegek közérzetét is javíthatják?

Tüneti készítmények is léteznek természetesen sclerosis multiplexben, fáradékonyság, depresszió esetén pl. markánsan javulhat a beteg közérzete az un. SSRI típusú antidepresszánsok hatására.

Jelenleg milyen új immunmoduláns készítmények, kezelések könnyítik a betegek életét? Ezek milyen előnyökkel, hátrányokkal járnak?  

Jelenleg két új immunmoduláns kezelés, ill. viszonylag új készítmény van törzskönyvezve Magyarországon a „régi, hagyományos” készítményeken (béta-interferon készítmények és glatiramer-acetát) kívül: a natalizumab és a fingolimod (utóbbi finanszírozási befogadása jelenleg van folyamatban). Előbbi havonta egyszer adott infúzió formájában, utóbbi pedig naponta egyszer szedett kapszula formájában érhető el. A törzskönyvezett indikáció szerint ezek a készítmények alapvetően az igen aktív, a bázis immunmoduláló kezelésekre nem kellőképpen reagáló betegségben alkalmazhatók.

Az elkövetkező 1-2 évben további, szájon keresztül szedett gyógyszerek törzskönyvezése várható Európában, így hazánkban is.

Szólj hozzá!

Címkék: betegség neurológia gyógyszer kezelés szklerózis multiplex immunmoduláló SM beteg

A bejegyzés trackback címe:

https://szklerozis.blog.hu/api/trackback/id/tr595093728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása