Szklerózis multiplex


„Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet, ha majd a jognak asztalánál mind egyaránt foglal helyet…”

A betegség típusai

2012.11.27. 10:24

dr. sm

  • Kiújuló-múló SM: megjósolhatatlan akut rohamok jellemzik, ezek az ún. "exacerbációk," amikor a tünetek romlanak, ezt követő teljes, részleges javulással, vagy nincsen észlelhető javulás. A rohamok néhány naptól néhány hétig terjedhetnek. A javulás, a korábbi állapot helyreállása viszont néhány héttől néhány hónapig tartó időszak. A rohamok közötti időszakban a betegség nem mutat romló tendenciát. Ez a jelenség általában az SM korai, kezdeti időszakában fordul elő.
  • Primer-progresszív SM: jellemzője a fokozatos és állandó jellegű tünetromlás, előrehaladás, bármely javulás, tünetmúlás nélkül. Ez a típus az összes SM betegek mintegy 15%-ában fordul elő, akiknél a betegség 40 éves kor felett alakul ki, közöttük ez a leggyakoribb forma.
  • Szekunder-progresszív SM: kezdete a kiújuló-múló betegség, amely később progresszív betegségtípusba vált át. A progresszív rész kezdődhet nem sokkal magának az SM-nek a kezdete után, de lehet, hogy csak évekkel, évtizedekkel későbben.
  • Progresszív-kiújuló SM: ez a legritkábban előforduló betegségforma. Jellemzője a fizikai állapot fokozatos romlása, a rokkantság kialakulása, akut rohamokkal kísérve, amelyeket követhet javulás, de az állapot változatlanul is maradhat. Ez a forma indulhat kezdetben a primer-progresszív SM változattal.

Szólj hozzá!

Címkék: sm szklerózis multiplex autoimmun típusok

A bejegyzés trackback címe:

https://szklerozis.blog.hu/api/trackback/id/tr894927860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása